Ergotherapie & COVID-19

Wij bieden binnen onze praktijk ergotherapeutische behandeling voor (ex) COVID-19 patiënten en hun naasten.

Binnen Ergotherapie praktijk Denise Niesten zijn we altijd hard aan het werk om ons te blijven verdiepen in nieuwe en bestaande therapieën en ons als ergotherapeuten te blijven ontwikkelen. Dit geldt dus ook voor het COVID-19 virus. We hebben binnen onze praktijk een scholing gevolgd over revalideren na Corona en hoe de ergotherapeut mensen kan begeleiden die moeten opknappen na ziek te zijn geweest. Wat opvallend is bij het COVID-19 virus, is dat het mensen op verschillende manieren raakt. Niet iedereen heeft dezelfde klachten en symptomen. Dit geldt dus ook bij het herstel proces.

Sommige mensen hebben een hele tijd op de Intensive Care verbleven en gaan nu voor het eerst weer naar huis. Hoe pak je de draad weer op? Mensen kunnen na een lange IC opname last hebben van een verminderde spierkracht en energie. Het kan moeilijk zijn om jezelf aan te kleden, te verzorgen of zelfs om te eten. Het kan moeilijk zijn om je handen, je armen, je lichaam weer op dezelfde manier als voorheen te gebruiken. Waar begin je dan?

Het kan ook voorkomen dat mensen nog (lang) last hebben van hun luchtwegen, moeite hebben met ademhalen, snel buiten adem zijn en hierdoor nergens aan toe komen. Ook het geheugen kan aangetast worden door het COVID-19 virus. Wanneer je veel dingen vergeet, erg moe bent na bezoek te hebben gehad of merkt dat je concentratie slecht(er) is geworden, kan dit betekenen dat je last hebt van cognitieve klachten. Deze zijn vaak minder zichtbaar dan bijvoorbeeld de lichamelijke klachten, maar kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven.

Voor gezinsleden/familie en mantelzorgers kan het ook een stressvolle periode zijn wanneer een naaste ziek is geweest. Als ergotherapeuten kunnen wij voorlichting geven aan mantelzorgers over COVID-19, de herstelperiode en over de optimale begeleiding bij het herstel van de naaste. Hier wordt altijd rekening gehouden met de eigen belastbaarheid van de mantelzorger.

De klachten waarmee mensen naar huis gaan kunnen dus heel verschillend zijn. Daarom is het des te belangrijk om per persoon te kijken welke zorg er nodig is, om alles uit het herstel te halen!

Neem gerust contact op met ons wanneer er vragen zijn of om een afspraak te maken.